Douwe Bob: “Voor veel mannen is hun moeder nummer 1”

Douwe Bob is na zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival vorig jaar méér dan bekend in eigen land. Uitverkochte zalen, een druk festivalseizoen en een eigen theatertour: zijn liefde voor muziek is oneindig. Maar hoe zit het met die andere liefde? ZIJ praat met Douwe over de ideale vrouw, rampzalige dates en zijn oude dag.

Welke vrouw heeft de meeste indruk op jou gemaakt?
“Mijn moeder! Zij heeft mij gebaard en dat werkt heel bindend. Ik denk dat voor heel veel jongens en mannen geldt dat hun moeder de vrouwelijke nummer 1 in hun leven is. En anders Georgina Verbaan, dat vind ik een leuke vrouw.”

Welke eigenschappen heeft jouw ideale vrouw?
“Moeilijk om te zeggen, omdat ik vind dat ik geen eisen mag stellen. Maar het zou leuk zijn als ze van koken houdt, want dan kunnen we dat samen doen. Een beetje stout mag ze ook zijn en wat ik ook belangrijk vind: zelfspot. Lekker gekke bekken trekken.”

Hoe ziet de ideale date er voor jou uit?
“Samen koken dus. Nee, boodschappen doen we niet samen, dat is niet cool. Van tevoren spreken we af wat we maken en dan gaan we naar haar of naar mij. Handig, want dan ben je al thuis. Muziekje erbij, gewoon gezellig. En ik moet zeggen: dat werkt meestal wel. Ik heb geen vast recept wat ik graag maak, maar ik vind het op de een of andere manier heel sexy als een vrouw een grote rare biefstuk eet…”

 “Losse seks heeft ook z’n charme. Als je er maar hetzelfde in staat”

Hoe belangrijk vind jij seks in een relatie?
“Heel belangrijk. Ik denk voor minstens 50%. Seks kan voor mij met iemand zijn van wie je houdt, dat is intiemer en vaak leuker. Maar ik kan het ook loskoppelen. Met een persoon met wie je geen band hebt, is het wat egoïstischer, maar heeft het ook z’n charme. Als je er allebei op die manier in staat, hè.”

Zie je jezelf oud worden met een persoon en hoe ziet je oude dag er dan uit met diegene?
“Ik ben 24 jaar, dus het is nog een beetje lastig om daar wat over te zeggen. Ik zie het wel om me heen en ik geloof dat samen oud worden écht kan. Ik vind het zelfs tragisch dat er mensen zijn die daar niet in geloven. Als het voor mij niet is weggelegd, zou ik dat heel jammer vinden. Mijn ideaalplaatje voor als ik oud ben: samen op een boerderij wonen met een mooie tuin en een kruidentuin, omdat ik dus van koken houd. Ik wil ook kippen, varkens en geiten hebben rondlopen. En natuurlijk onze kleinkinderen die in de tuin spelen. Met zonsopgang opstaan, met zonsondergang naar bed. Dat vind ik wel een mooi idee. En paardrijden, zolang als ik dat kan doen. Anders kan ik altijd nog lesgeven.”

“Het zou voor veel mannen juist goed zijn om een keer te huilen”

Wat vind je een afknapper bij een vrouw?
“Moeilijk om te zeggen. Soms merk ik dat mensen, niet alleen vrouwen hoor, uit een soort zelfbescherming onaardig doen. Ze bijten van zich af terwijl er niets aan de hand is. Ik houd ervan als een vrouw open is en niet dat zogenaamde mysterieuze spelletje speelt. Oja, sommige vrouwen houden van bijten. Elkaar lichamelijk pijn doen, dat heb ik nooit begrepen.”

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen mannen en vrouwen?
“Ik heb daar toevallig de laatste tijd veel over gelezen. Er zijn allereerst grote biologische verschillen. De chemische stoffen bij mannen en vrouwen zijn anders, en daar valt heel veel aan te linken. In mijn ogen staan vrouwen op een bepaalde manier dichter bij hun emoties. Dit heeft ook te maken met de manier waarop de maatschappij ons vertelt wat wel en niet kan. Als je naar jonge kinderen kijkt – jongen of meisje – dan huilen ze evenveel. Maar aan jongens wordt van jongs af aan verteld dat ze hun emoties niet mogen tonen. Terwijl het voor veel mannen juist goed zou zijn om een keer te huilen en emoties toe te laten.”

Wat is de meest gênante date die je hebt meegemaakt?
“Ik was een jaar of 17. Ik had afgesproken en we zaten net twee minuten tegenover elkaar, toen we allebei zeiden: ‘Dit wordt ‘m niet hè?’ Toen zijn we weer opgestaan en allebei vertrokken. Ik denk dat ik daarna gewoon mijn maatjes heb opgezocht.”

Wie zijn moeilijker te verleiden: mannen of vrouwen?
“Vrouwen, denk ik. Ze zeggen niet altijd wat ze vinden en spelen het spel beter. En die piemel zit niet in de weg, als je begrijpt wat ik bedoel. Mannen zijn duidelijker in wat ze van elkaar willen of niet.”

Wat hoop je over tien jaar te hebben bereikt?
“Ik zou over tien jaar graag een kindje willen hebben. En die kruidentuin en kippen. Want ik wil voor mijn kindje elke ochtend een eitje bakken. Echt waar.”

DOUWE BOB

Heet Douwe Bob Posthuma Geboren op 12 december 1992 in Amsterdam Won Talentenjacht De beste singer-songwriter van Nederland Vertegenwoordigde Nederland op het Eurovisiesongfestival in 2016 Werd Drie keer van school gestuurd, maar haalde een vmbo-diploma Speelt gitaar en piano Was Ambassadeur van de Vrijheid in 2014 Schreef zijn debuutalbum op vakantie in Marokko Is de nieuwe coach van The Voice Kids in 2018 Staat naakt op de cover van L’HOMO