Help, mijn huid! De dermatoloog geeft advies

Had je eerst nooit problemen met je huid, ineens kun je last krijgen van verschillende huidkwaaltjes. Dit kan te maken hebben met gevoeligheid, leeftijd en verzorging. Vier vragen aan dermatoloog Marjolein Leenarts.

“Ik heb plots pukkeltjes en puistjes. Hoe kan dit na je 30e?”
Marjolein: “Acne staat bekend als een puberteitprobleem. Maar ook op latere leeftijd kun je pukkels, puistjes en mee-eters krijgen. Het komt wat meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Gevoeligheid voor androgenen (mannelijke hormonen) lijkt een rol te spelen. Vraag je huisarts of de dermatoloog om advies.”

“Rode vlekken en bultjes in mijn gezicht: wat kan dit zijn?”
“Dit klinkt als rosacea, een huidaandoening die vaak ontstaat tussen je 30
e en 50e. De bekendste vorm is couperose: rode bloedvaatjes en vlekken. Daarnaast kunnen er puistjes ontstaan. Waarschijnlijk worden deze veroorzaakt door een heftige reactie op een bepaalde mijt, die op de huid voorkomt. Vrouwen met rosacea krijgen vaak last van blozende en rode wangen door alcohol en heet eten. Zonlicht kan rosaceaklachten verergeren. Je huisarts of dermatoloog kan medicatie voorschrijven in crème- of pilvorm.”

“Ik had altijd een gave huid, maar nu ontstaan er lijntjes. Kan ik die verminderen?”
“Vanaf je 30
e kun je de eerste tekenen van huidveroudering zien, zoals fijne rimpels en lijntjes. Dit gaat meestal om ‘dynamische’ rimpels die ontstaan als je gezicht beweegt, bijvoorbeeld als je lacht. Later kunnen rimpels dieper worden en aanwezig blijven. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Roken, zon en je genen zijn de belangrijkste factoren bij huidveroudering. Die genen kun je niet beïnvloeden, maar (niet) roken en zonbescherming natuurlijk wel. Koop een goede zonnebrandcrème (factor 30) en gebruik een dagcrème met factor. Ga verstandig om met de zon, en vermijd de zonnebank. Investeer ook in een goede zonnebril. Hierdoor knijp je minder met je ogen en ontstaan er minder snel kraaienpootjes.”

“Mijn huid is zo droog sinds de overgang. Wat kan ik doen?”
“Het hoort bij het normale verouderingsproces dat je huid dunner, slapper en droger wordt. De talgklieren produceren minder talg. Daardoor kunnen fijne rimpeltjes ontstaan en kan de huid er dof uitzien. Contact met water droogt extra uit, omdat dit verdampt en vocht meeneemt uit de huid. Gebruik in bad of onder de douche een product op oliebasis. Dep de huid voorzichtig droog en smeer meteen in met een vette zalf of crème.”

6 misverstanden over je huid in de zomerzon

1. Achter glas kun je niet verbranden
Omdat UV-A straling door glas gaat, kun je achter glas bruin worden, maar ook verbranden. Smeren dus!

2. Factor 50 is echt nodig
Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal: factor 30 beschermt 97% en factor 50 maar 1% meer. Onderzoek toont aan dat mensen langer in de zon blijven met een factor 50 op, omdat ze ten onrechte denken voor 100% beschermd te zijn. Daarom adviseren dermatologen dus factor 30 voor op vakantie.

3. Een lekker geurtje hoort erbij
De combinatie van parfum en zon kan huidverkleuringen veroorzaken. Kies dus een zonnebrandcrème zonder parfum.

4. Te veel zonnebrand is niet goed
Veel mensen smeren te zuinig. Het advies is een halve theelepel voor je gezicht en een eetlepel per arm, been of rug.

5. Met een wit T-shirt kun je niet verbranden
Kleding geeft bescherming tegen de zon, maar een wit T-shirt vaak maar met slechts factor 5 en als het nat is, nog minder. Kies liever voor een donker shirt of koop speciale UV-kleding.

6. Onder een parasol zit je veilig
Een strandparasol houdt maar ongeveer de helft van de UV-straling tegen. Smeren dus!

Meer over dermatoloog Marjolein Leenarts vind je op www.drleenarts.com.