NIPT laten doen in Rotterdam

NIPT laten doen in Rotterdam

Ben je zwanger? Dan wil je misschien weten of je kindje kans heeft op chromosoomafwijkingen, zoals het downsyndroom. Dat kan in de praktijk van Verloskundigen Rotterdam West. Hier krijg je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een prenataal onderzoek. Sinds april 2017 behoort de NIPT ook tot de mogelijkheden. Wat houdt deze test precies in, en wat is het verschil met de combinatietest?

Maak een afspraak voor een controle

Prenataal onderzoek is een keuze

Niet alle aanstaande ouders willen weten of hun kindje gezond ter wereld zal komen. De wetenschap dat een zoon of dochter waarschijnlijk met het syndroom van Down geboren wordt, vraagt van aanstaande ouders om een hele moeilijke keuze te maken. Daarom is prenataal onderzoek een keuze en geen verplichting. In het eerste trimester van je zwangerschap kun je al laten onderzoeken in hoeverre de baby kans heeft op een chromosomale afwijking. Dit kun je doen door middel van de combinatietest of de NIPT. Bij Verloskundigen Rotterdam West worden deze mogelijkheden uitgebreid met je besproken.

NIPT laten doen bij Verloskundigen Rotterdam West.

NIPT versus combinatietest

Zoals gezegd kun je in het eerste trimester kiezen tussen een combinatietest of een NIPT. De combinatietest bestaat zoals de naam al aangeeft uit een combinatie van factoren: bloedonderzoek, nekplooimeting, leeftijd van de moeder en precieze duur van de zwangerschap. De combinatietest berekent de kans dat het ongeboren kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. De NIPT berekent deze kans ook, maar heeft daar alleen een bloedonderzoek voor nodig. De NIPT ontdekt meer kinderen met een van deze drie syndromen, en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

NIPT bij Verloskundigen Rotterdam West

Omdat de NIPT nog in de implementatiefase zit, kun je deze alleen laten doen als je meedoet aan een wetenschappelijk onderzoek (TRIDENT-2). Het is mogelijk om vanaf 11 weken zwangerschap de NIPT te doen in de praktijk van Verloskundigen Rotterdam West. De uitslag volgt zo’n 7 tot 10 dagen na de bloedafname. De zorgverzekering betaalt het uitgebreide gesprek met de verloskundige, maar de NIPT moet je zelf betalen (€ 175). Als uit de NIPT blijkt dat de foetus mogelijk een chromosoomafwijking heeft, kan een vlokkentest of vruchtwaterpunctie daar zekerheid over geven.

Chromosomale afwijkingen en nevenbevindingen

Met de NIPT wordt de kans berekend dat het ongeboren kind een chromosoomafwijking heeft. Er wordt getest op drie afwijkingen:

  • Trisomie 21: downsyndroom
  • Trisomie 18: edwardssyndroom
  • Trisomie 13: patausyndroom

Omdat er bij de NIPT DNA-materiaal van de moeder en de placenta wordt afgenomen kunnen er ook andere chromosoom- of genetische afwijkingen aan het licht komen. Je kunt zelf aangeven of je deze nevenbevindingen wel of niet wilt weten.

Neem contact op met Verloskundigen Rotterdam West