On Fire: Grillen met vriendinnen

Eerlijk is eerlijk, een stel spiesen op een flink walmende barbecue vinden we meestal een ‘mannending’. Zonde, want wij dames houden evengoed van een avondje grillen in de tuin of op het balkon. Maar dan wel een beetje vrouwvriendelijk, graag. Daarom hebben we de beste tips én recepten verzameld voor een heerlijke barbecue met vriendinnen!

Zorg voor de juiste tools
Staat er achterin de schuur nog een versleten barbecue te wankelen op zijn poten? Hoera! Reden genoeg om een nieuwe uit te zoeken. En dan kies je er natuurlijk meteen een die het je een beetje gemakkelijk maakt. Je hebt de keuze uit:

  • Houtskoolbarbecue: de gouwe ouwe met de echte grillsmaak. Een betaalbare barbecue, die helaas lastig schoon te maken is en flink rookt.
  • Gasbarbecue: dag houtskool, hallo gasfles. Een gasbarbecue warmt snel op en is gemakkelijk schoon te maken, maar komt wel met een flinke gasfles.
  • Elektrische barbecue: plug & play, zullen we maar zeggen. Geen last van rook, maar een stopcontact is noodzakelijk voor deze relatief kleine BBQ.
  • Buitenkeuken: voor de echte fanatiekeling. Hiermee hoef je nooit meer naar binnen voor de side dishes, maar je verplaatst ‘m ook niet 1-2-3.

Vrouwen, we gaan niet sjouwen
Werden eerst alleen pizza’s, sushi en Chinese maaltijden thuisbezorgd, inmiddels laat je je complete weekboodschappen door de supermarkt brengen. Ideaal voor je barbecue, want wie sleept er nu graag met 20 verschillende sausjes, 3 stokbroden en 2 dozen wijn? Bestel meteen je zware en omvangrijke boodschappen voor de rest van de maand. Want ook met kattengrind/wasverzachter/keukenrollen sjouwen we liever niet.

Lekker licht barbecueën
Barbecueën eindigt meer dan eens in ‘pak een stuk vlees van de grill, giet er een willekeurige saus over en maak het af met stokbrood’. Zonde! Juist door de authentieke smaak kun je met een BBQ fantastische gerechten mee maken. Wil je een smaakvolle barbecue maar toch een lichte maaltijd? Kies voor vis in plaats van vlees, laat het stokbrood weg en leg de nadruk op groenten. Maak bijvoorbeeld een spies van plakjes aubergine, champignons en kerstomaatjes, en rijg deze aan een takje rozemarijn. Of ga voor gekruide forel met citroen

(G)een barbecue zonder bier
Natuurlijk kun je een biertje opentrekken bij de barbecue. Maar er zijn zoveel alternatieven te bedenken! Wat dacht je van zelfgemaakte citroen-komkommerlimonade? Serveer in een mason jar met grote rietjes voor een zomers effect. Voeg er een scheutje gin aan toe voor een originele cocktail. Geen alcohol, wel bier? Radler 0.0% is nu ook verkrijgbaar in verfrissende smaken als grapefruit, limoen-munt en citroen. Voor wie niet hoeft te rijden zijn er de zomerse speciaalbieren, zoals lentebok, blond bier en witbier. Proost!


Gekruide forel van de BBQ

Nodig voor 4 personen

  • 4 forellen
  • 1 citroen
  • 2 el olijfolie verse dille, peterselie en tijmblaadjes

Bereiding
Steek de barbecue aan. Halveer de citroen. Snijd de ene helft in schijfjes, pers de andere helft uit. Snijd de kruiden fijn. Dep de forellen droog. Vul de buikholte met de schijfjes citroen en de kruiden. Bestrooi de buitenkant met peper en zout. Bestrijk met een mengsel van olijfolie en citroensap. Rooster de forellen in een visklem boven matig tot heet vuur in 12 minuten gaar.


Citroen-komkommerlimonade met honing

Nodig voor 4 personen

  • 3 citroenen
  • 3 el honing
  • 1 komkommer
  • 750 ml lichtbruisend water
  • verse munt
  • ijsklontjes
  • tonicstamper

Bereiding
Pers de citroenen uit en meng het sap met de honing. Schil met een dunschiller lange slierten van de komkommer. Pluk de blaadjes van de munt. Doe het mineraalwater met het citroen-honingsap, de komkommer en munt in een grote glazen kom. Roer goed door. Stamp de muntblaadjes met de tonicstamper een beetje aan zodat de smaken goed vrijkomen. Zet tot gebruik in de koelkast en serveer met de ijsklontjes.