Op een (on)bewoond eiland …

…daar zou ik willen zijn! Weet je nog, Kinderen voor Kinderen? Misschien vind je een onbewoond eiland te ongezellig, maar Europa kent ook een heleboel bewoonde eilanden die je het ultieme vakantiegevoel geven. We zetten de 10 meest verrassende Europese eilanden voor je op een rijtje!

1. Formentera (Spanje)
Formentera is het kleinste eiland van de Balearen. Het ligt op een halfuurtje varen van Ibiza, maar er heerst een compleet andere sfeer dan op het party-eiland. Rust en privacy zijn de kernwaarden van Formentera. Plus: het zeewater is hier zo helder dat je tot wel 50 meter diepte kunt kijken!

2. Gozo (Malta)
Op 8 maart van dit jaar stortte een van de mooiste natuurfenomenen van Europa in: het ‘Azure Window’ op het eiland Gozo. Maar ook zonder deze brug, ontstaan door wind en zee, is het zustereiland van Malta een bijzondere vakantiebestemming. Authentiek, knus en aan een azuurblauwe zee.

3. Isle of Skye (Schotland)
Het Isle of Skye is bereikbaar per brug en veerboot. Het is een van de grootste eilanden van Schotland, maar omdat het zo bergachtig is vind je hier alleen kleine dorpjes. Isle of Skye leent zich voor prachtige wandelingen, een bezoek aan een whiskydistilleerderij en een unieke vakantie in ruig gebied.

4. Krk (Kroatië)
Door middel van een 1309 meter lange brug is het eiland Krk verbonden met het vasteland van Kroatië. Krk ligt in de Adriatische Zee en staat bekend om haar sierlijke wijngaarden, kleurrijke gebouwen en schilderachtige baaitjes. Tip: verken het eiland per fiets!

5. São Miguel (Portugal)
Op 4 uur vliegen vanaf Amsterdam vind je São Miguel, het groenste eiland van de Azoren. São Miguel is de perfecte combinatie van natuur en cultuur. Geniet van een typisch Portugees stoofpotje, bezoek een van de gigantische kraters of ga mee op een walvisexcursie in de omringende Atlantische Oceaan.

6. Capri (Italië)
Houd je ervan om je te verdiepen in de oudheid, maar niet in een drukke stad? Neem dan vanuit Napels de veerboot naar Capri. Dit eiland is geliefd vanwege een prachtige kustlijn, overblijfselen uit de oudheid en de ‘Grotta Azurra’. Het water in deze grot kleurt helderblauw door het zonlicht, een schitterend plaatje.

 

7. Saaremaa (Estland)
Geef maar toe: je hebt nooit eerder aan een vakantie in Estland gedacht. Wacht maar tot je het eiland Saaremaa ontdekt! Enkele eeuwen voor Christus vonden hier diverse meteorietinslagen plaats. De kraters – soms met een doorsnee van 110 meter – zijn nog steeds te zien. Of bezoek de middeleeuwse kerk, het natuurgebied of een van de vele spa’s.

8. Paros (Griekenland)
De Griekse eilanden mogen uiteraard niet in dit rijtje ontbreken. Laat de grote eilanden eens links liggen en bezoek Paros, een Cycladisch eiland met 118 kilometer kustlijn. Hier vind je het echte Griekenland: witte huisjes met blauwe daken, schattige havens en verse visrestaurantjes. Vanuit Paros maak je gemakkelijk een uitstapje naar het nog kleinere Antiparos.

9. La Gomera (Spanje)
La Gomera behoort tot de Canarische Eilanden en wordt ook wel ‘La Isla Magica’ genoemd. De handelspaden die in de 15e en 16e eeuw over het hele eiland werden aangelegd, worden nu gebruikt als wandelpaden. Laat je verrassen door een eiland dat het hele jaar door in bloei staat!

10. Belle-Île-en-Mer (Frankrijk)
Zoals de naam al aangeeft is dit een ‘mooi eiland in de zee’, te weten de Atlantische Oceaan. Belle-Île-en-Mer staat bekend om de enorme variatie in landschappen: van steile kliffen aan de kustlijn tot glooiende vlaktes in het binnenland. De Franse schilder Monet deed hier inspiratie op voor veel van zijn werken.
Fijne vakantie!