Tips om een balkon in te richten

Benut je buitenruimte!

Voor wie in de stad woont, is een grote tuin niet vanzelfsprekend. Maar een balkon maakt veel goed! Hoe klein of groot je balkon ook is, met deze tips zorg je ervoor dat je er het maximale uithaalt.

De vloer aanvegen
Waarschijnlijk let je er nauwelijks op, maar wat voor vloer ligt er op jouw balkon? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je balkonvloer snel en betaalbaar in een nieuw jasje te steken. Denk aan houten vlonders, antracietgrijze tegels of een kunstgrasmat. En hoe gek het ook klinkt: een vloerkleed op je balkon maakt ‘t echt gezelliger. Een buitenkleed zorgt voor kleur, sfeer en een zachte ondergrond voor blote voeten.

Uit de hoogte doen
Verticaal tuinieren is helemaal hot. Hoe werkt het? Benut de wanden en randen van je balkon door er planten en bloemen aan te bevestigen. Hangplanten, klimop, of een schutting vol met groen: ze geven je balkon een frisse uitstraling zonder veel ruimte in te nemen. Bovendien zie je niet meer waar je balkon ophoudt en lijkt het daardoor groter. Handig!

Inklappen en wegwezen
Ook op een kleiner balkon wil je graag kunnen zitten. Inklapbare meubels zijn daarom ideaal. Bij visite trek je er een klapstoel bij en tover je een tuintafel tevoorschijn die je aan de balustrade hebt bevestigd. Zo’n balkontafel neemt nauwelijks ruimte in, maar er is voldoende plek voor een schaaltje borrelnootjes en twee glazen wijn. Ook praktisch is een (zelfgemaakte) dekenkist op het balkon waar je de stoelkussens in bewaart én op kunt zitten. Twee vliegen in één klap.

In de spotlights
Niets lekkerder dan een lange zomeravond op het balkon. Natuurlijk is het wel leuk om je gesprekspartner te kunnen zien, ook als de zon al enige tijd onder is. Vergeet daarom de balkonverlichting niet! Je hebt tegenwoordig heel veel keus in outdoor verlichting die ook nog eens duurzaam is. Wat dacht je van een tafellamp met ledverlichting of een draagbare lamp op zonne-energie? Een lichtsnoer doet het ook altijd goed, net als een subtiele wandlamp.

Kies kleur!
De kans is groot dat je voor je woonkamer, slaapkamer of keuken hebt gekozen voor een specifiek kleurenpalet. Zwart-wit bijvoorbeeld, of een reeks aardetinten. Waarom zou je dat voor je balkon niet ook doen? Hoewel groen het meest voor de hand ligt, zijn er natuurlijk veel meer kleuren om uit te kiezen. Met een paar plantenpotten, kussens, een dienblad en de juiste bloemen maak je van je balkon een kleurrijk geheel.

Buiten leven
Dump jij je vuilniszakken op het balkon bij gebrek aan enthousiasme om naar de container te lopen? Zonde! Maak van je balkon een plek waar je graag komt. Ruim je rommel op, verwijder de vogelpoep, bevestig een hangstoel en… genieten maar! Met een hangende barbecue wordt het bovendien heel gemakkelijk om vrienden en buren te overtuigen van een avond op jouw balkon.

Veiligheid
Kinderen en katten: je laat ze liever niet alleen op het balkon. Stel je voor dat ze over de balustrade klimmen! Toch wil je ’s zomers de balkondeur open kunnen zetten zonder je steeds af te moeten vragen waar Tijger, Kim of Job uithangt. Gelukkig zijn er oplossingen om je balkon veilig te houden voor kat en kind, zoals een kattennet, balkonscherm, omheiningssysteem, veiligheidsnet en anti-dierenstrips. Zo wordt het voor iedereen een ontspannen zomer!

Velours pour toujours

Wie op zoek is naar een nieuwe bank of fauteuil, zal het niet zijn ontgaan: velours is terug! De fluweelzachte stofsoort geeft ieder meubelstuk een luxe uitstraling en is verkrijgbaar in eindeloos veel kleuren, zoals mosterdgeel en diepgroen. Anders dan je zou verwachten past velours in bijna ieder interieur. “Velours kan perfect geïntegreerd worden in zowel een retro, bohemien als strak interieur,” aldus Inge te Kaat, styliste bij Sofacompany. Ze noemt als voorbeeld de zachtroze velours sofa Harry, een nieuwkomer in de zomercollectie van Sofacompany: “Die komt het best tot zijn recht in combinatie met andere texturen en kleuren.” Geen probleem, want in de online shop van Sofacompany stel je je eigen designmeubel samen uit ruim 1.500 combinaties van stof-, poot- en knoopkleuren. Meer info: www.sofacompany.com.