Vrouwen in het huishouden

Vrouwen besteden gemiddeld twintig uur per week aan het huishouden en de zorg voor kinderen. Bij mannen is dat negen uur. Zelfs als mannen een kortere werkweek krijgen, zal er weinig aan deze verdeling veranderen. Dit blijkt uit recente cijfers van het Verwey-Jonker instituut.

Uit Brits onderzoek – uit 2013 – blijkt dat 80% van de mannen shoppen saai vindt. Online is dat toch een ander verhaal. Wist je dat 85% van de mannen regelmatig online winkelt ten opzichte van 73% van de vrouwen. Als ze naar de winkel gaan, zijn mannen ‘gemaksshopper’ terwijl 80% van de vrouwen winkelen ziet als leuke tijdsbesteding, zo maakte onderzoeksbureau MWM2 een half jaar geleden bekend.

Bijna iedereen in Nederland kan in zijn of haar sociale netwerk terecht voor praktische, persoonlijke of financiële hulp, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Opvallend is dat vrouwen bij meer personen terecht kunnen voor het bespreken van persoonlijke problemen, terwijl de mannen een divers hulpnetwerk hebben als het gaat om klussen in de woning. Vrouwen kloppen in dat geval ook als eerste bij hun partner aan.

TEKST: PATRICIA DE RYCK