Zomer Zonder Zorgen

De zomer is het seizoen van late avonden op het terras, een BBQ bij vrienden en spontane tripjes naar het strand. Heerlijk! Maar hoe minder kleding we dragen, hoe meer de onzekerheid groeit. Want wat doe je als je last hebt van een koortslip, steelwrat of overmatig zweten? Er zijn oplossingen voor. Écht.

Overmatig okselzweten

Transpireren is gezond, want het houdt je lichaamstemperatuur op peil. Maar overmatig zweten, en dan met name onder de oksels, is vervelend en soms zelfs gênant.  Het kan veroorzaakt worden door je zenuwstelsel, medicijngebruik, eten en drinken, of stress.  Antitranspiratiemiddelen bieden soms uitkomst. Helpt dat niet (genoeg), dan kun je botoxinjecties of hidrosuctie overwegen.

Kalknagel

Wist je dat een kwart van de Nederlandse vrouwen last heeft van kalknagels? Je bent dus echt de enige niet! Een kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmel die de nagel binnendringt. Resultaat: een verkleurde nagel met een brokkelige structuur. Soms breekt de hele nagel zelfs af. In principe gaat een kalknagel vanzelf over, maar je kunt deze ook behandelen met een spray of olie. In een enkel geval is het nodig om medicatie of anti-schimmeltabletten te slikken.

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Je blijft dit virus je hele leven bij je dragen. Het wordt geactiveerd door zonlicht, dus grote kans dat je er in de zomer meer last van hebt dan ’s winters. Om een koortslip te voorkomen smeer je je lippen goed in met een lipbalsem met hoge zonnefactor. Toch een koortslip? Raak de blaasjes niet aan, was je handen regelmatig en gebruik een koortslipcrème op zinkbasis.

Steelwrat

Een steelwrat is, in tegenstelling tot de ‘gewone’ wrat, niet besmettelijk. Het is nog onduidelijk hoe steelwratten ontstaan. De zachte uitstulpingen van de huid zijn goedaardig en ongevaarlijk, maar kunnen wel gaan jeuken of irriteren. Je kunt een steelwrat tegenwoordig zelf thuis verwijderen. Na behandeling ben je er binnen 10 tot 14 dagen vanaf. 

Ingegroeide haren

De zomer is de tijd van scheren en epileren. Soms krijg je daar een ingegroeid haartje voor terug. Scheren geeft de haar een scherp puntje dat in een haarzakje of de huid prikt, waardoor het haartje onder de huidoppervlakte doorgroeit. Gevolg: een rood bultje. Om een ontsteking te voorkomen, bedek je de plek met een nat, warm washandje en verwijder je het haartje vervolgens met een scherp pincet.